SWS

LÉGTÖMÖR KIALAKÍTÁS

A légtömör kialakítás megakadályozza az ellenőrizetlen és nem kívánt légáramlásokat, amelyek az külső épülethéjazaton (= az építmény belső és külső része közötti elválasztás) lévő nem kívánt nyílásokon, illesztéseken és repedéseken keresztül behatolnak (beszivárognak) vagy távoznak (kiszivárognak). A légtömör külső épülethéjazat a fűtött (vagy hűtött) belső levegőt bent, a hideg (vagy meleg) külső levegőt pedig kint tartja. Korlátozza a légszivárgásokból eredő ellenőrizetlen szellőzést, ami hő- és energiaveszteséghez, rossz akusztikához, páralecsapódáshoz és nedvesség okozta problémákhoz vezet. A légtömörség kéz a kézben jár a kiváló minőségű külső épülethéjazat, és optimális, kényelmes és egészséges beltéri klímát biztosít.

Olvasson többet arról, hogy miért olyan fontos a légtömör épület, és hogyan valósul meg a gyakorlatban.

„HA ENERGIAHATÉKONY MÓDON AKAR ÉPÍTKEZNI, AKKOR LÉGtömör MÓDON KELL ÉPÍTKEZNIE.”

A légtömör kialakítás egyszerű, olcsó és hatékony módja az épület hő- és energiaveszteségének akár 30%-os csökkentésének. Növeli az épületek energiahatékonyságát, és ezért elengedhetetlen a szigorúbb EPBD (az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv) és NZEB követelmények teljesítéséhez, mind az új épületek, mind pedig a felújítások esetében. Ezenkívül jelentősen hozzájárul az épület energiateljesítményének csökkentéséhez.

 

A légtömör kialakítás előnyei

A légtömör kialakítás biztosítja az ellenőrizetlen és nem kívánt légáramlások abszolút minimumát, és számos további előnnyel bír:

• Alacsonyabb energiafelhasználás

• Alacsony energiaszámla (kevesebb fűtési és/vagy hűtési költség)

• Hatékony hőszigetelés (nincs huzat, a hőmérséklet fenntartása)

• Jobb akusztika (nincs hangszennyezés)

• Kényelmes beltéri klíma

• Egészséges beltéri levegőminőség (ellenőrzött szellőzés)

• Elkerüli a páralecsapódást és a penészesedés okozta problémákat , amelyek maradandó épületkárosodást okozhatnak (jobb vízszigetelés)

• Növeli a tűzbiztonságot

• Megakadályozza a por, a szennyezett levegő és a kellemetlen szagok bejutását

Sudatight

ELVÁLASZTHATATLAN TRIÓ: LÉGtömörség, SZIGETELÉS ÉS SZELLŐZÉS

A légtömör kialakítás az energiahatékony építés szerves része, és elválaszthatatlanul kapcsolódik a szigeteléshez és a szellőzéshez. Ha a külső térelhatárolás nem légtömör, akkor az alkalmazott szigetelőrétegek és szellőzőrendszerek nem fognak optimálisan működni.

„A szigetelés és a szellőztetés értelmetlen légtömörség nélkül!”

A vastag hőszigetelés elengedhetetlen a hőveszteségek korlátozásához, továbbá növeli a lakás hő- és hangkomfortját. Ha egy ház (külső térelhatárolás) nem légzáró, akkor légszivárgások (hőhidak) keletkeznek, melyek következtében a meleg (vagy hideg) belső levegő elszökik, és hideg (vagy meleg) külső levegő jut be a helyére. A légáramlások folytán kialakuló nedvesség (pára) megrekedhet a szigetelőrétegben, ami a páralecsapódás és a penészesedés problémáját idézheti elő. Ezenkívül minden épületet jól működő szellőzőrendszerrel kell felszerelni. Erre csak egy jól szigetelt és légmentesen záró épületben nyílik lehetőség. (A légtömör külső épülethéjazat megakadályozza a nem kívánt légáramlást, ami ellenőrzött szellőzést eredményez.) Légtömörség nélkül nem lehet hatékonyan szellőztetni, ami szennyezett szellőzést és egészségtelen beltéri levegőminőséget eredményez.

LÉGTÖMÖR KIALAKÍTÁS A SOUDATIGHT SEGÍTSÉGÉVEL!

Soudatight LQ (kenhető) és a Soudatight SP (szórható) folyékony membránok, melyek tökéletesen követik a felületet. Kötés után tartós, rugalmas és légtömör bevonatot képeznek a teljes külső épülethéjazat mentén. Mindkét termék rendelkezik a Passive House Institute (PHI) tanúsítványával, ami azt jelenti, hogy rendkívül magas energetikai és légtömörségre vonatkozó követelményű projektekhez is felhasználhatók.

Soudatight Hybrid 6kg
Légtömör és csapóesőálló membrán
Soudatight SP Fekete 11kg
Légtömör és párazáró membrán
SWS

SWS: AZ ABLAKOK ÉS AJTÓK TÖMÍTÉSÉNEK RENDSZERMEGOLDÁSA

Az épületek hő- és energiaveszteségének 25%-a az ablakok és ajtók körül keletkezik. Ennek oka általában a légszivárgás, repedések és/vagy rossz beépítések. A Soudal Window System (SWS) segítségével a Soudal professzionális rendszermegoldást kínál az ablak (és ajtó) beépítésének (légtömör) tömítésére a hatályos EPBD (épület-energiahatékonysági irányelv) normáknak és jogszabályoknak megfelelően. Az SWS termékcsalád különböző (tanúsított) termékekből áll (például tömítőanyagok, poliuretán habok, előkomprimált fugaszalagok, ablakszalagok, ragasztók és folyékony membránok), melyek mindegyike tökéletesen kombinálható egymással. Az SWS mindig a legmegfelelőbb megoldást kínálja, függetlenül az építési vagy beépítési módozattól, mind az új építésű, mind a felújított lakások esetében, és még a „passzív” norma esetén is.

SWI

SOUDAFRAME SWI: ABLAKOK ÉS AJTÓK LÉGTÖMÖR BEÉPÍTÉSE

A SoudaFrame SWI egy intelligens, üvegszál-erősítésű műanyagból (GFRP) készült, nagyon alacsony hővezető képességű előre gyártott vázrendszer, amely külső épületasztalos munkák elvégzésére (ablakok és ajtók beépítése) szolgál. Ez a Passzívház minősítésű rendszer biztosítja a hőhídmentes, hőtechnikai szempontból optimális ablakbeépítést. A rendszer egyaránt felhasználható új beépítések és felújítások során is, és különböző méretekben kapható. A SoudaFrame SWI kompatibilis az összes SWS termékkel.

A bim.soudal.com oldalon a Soudal a BIM objektumok áttekinthető gyűjteményét kínálja a kültéri épületasztalos munkák elvégzéséhez és azok tömítéséhez. Egy egyszerű kattintással minden szükséges műszaki információ, specifikáció és tanúsítvány letölthető és közvetlenül az egyes építési projektek BIM modelljébe illeszthető.