Hogyan működik a vegyi dübel?

A vegyi dübel egy kétkomponensű pasztából álló dübel, vagy kémiai rögzítő. A vegyi dübelezés a menetes szárak vagy betonacélok betonba, falazatba vagy bármely más építőanyagba történő rögzítésének kétkomponensű vegyi dübel segítségével végzett folyamata. A vegyi dübel paszta injektálásakor a ragasztóanyagot (A komponens) és az edzőt (B komponens) a keverőszárban lévő mechanikus keverő alaposan összekeveri, így képezve belőlük homogén masszát. Ez indítja el a kémiai reakciót, amely biztosítja a kötést, innen ered a vegyi dübel elnevezés.

Vegyi dübelezés

A vegyi dübel pasztát a furat elkészítése és kitisztítása után alkalmazzák. Röviddel ezután a menetes szárat vagy betonvasat csavaró mozdulattal becsúsztatják a furatba. A vegyi dübelezéssel nem alakul ki ragasztókötés a vegyi dübel és a hordozóréteg vagy a menetes szár/ merevítő rúd között. A paszta megköt és elkezdi felvenni a furat egyenetlenségeinek alakját. Ezért az optimális tapadás biztosítása érdekében nagyon fontos, hogy a furat felülete érdes és pormentes legyen. Tudjon meg többet a vegyi dübel használata során alkalmazott professzionális műveletekről.

  • Dübelezés falban (link az alkalmazási oldalra)
  • Betonacél dübelezése betonban (link az alkalmazási oldalra)
  • Menetes szár dübelezése betonban (link a vegyi dübel alapozásának alkalmazási oldalára)

 

Vegyi dübel

A VEGYI DÜBEL KÖTÉSI IDEJE

A vegyi dübel a két komponens összekeveredése folytán, kémiai reakció során szilárdul meg. Ennek a reakciónak a sebességét, mint minden kémiai reakciót, a hordozóréteg, a környezet és maga a vegyi dübel hőmérséklete is befolyásolja. Minél hidegebb ez a hőmérséklet, annál lassabb a kötési folyamat. A kötési, vagy ha úgy tetszik a száradási időt a gyanta típusa is befolyásolja. Így a poliészter és vinilészter alapú vegyi dübelek sokkal gyorsabban kötnek meg, mint például az epoxi alapú vegyi dübelek. A termékek műszaki adatlapja mindig tartalmazza, hogy milyen kötési idővel kell számolni.

Vegyi Dübel

VEGYI DÜBEL RÉSZEI

A mellékelt keverőszár vagy statikus mixer biztosítja a két komponens rendkívül homogén módon történő összekeveredését. Ha a kartust többször egymás után szeretné használni, keverőszárak külön is kaphatók. Ha egymás után több vegyi dübelezést is elvégez, akkor a keverőszár újra felhasználható. Új kartussal való kezdéskor mindig ki kell nyomni egy kisebb mennyiséget, amíg egy homogén keverék nem jön létre. A felhordás hagyományos kinyomópisztollyal történik.

 

A Soudal vegyi dübelek beépítésével és használatával kapcsolatos további információk a műszaki adatlapokon és a címkéken találhatók.

Csavarok, menetes szárak, betonvas ragasztására.